Ідеологу "русского міра" Дугіну повідомлено про підозру, – СБУ

Picture

Служба безпеки України повідомила про підозру очільнику прокремлівської міжнародної організації "Євразійський рух" Алєксандру Дугіну, який є одним з основних ідеологів так званого "русского міру".

Про це СБУ повідомляє у Телеграмі.

"Фігурант є одним з ключових ідеологів агресивної політики рф і геноциду українського народу. У своїх численних виступах, друкованих виданнях і публікаціях він вже понад 10 років заперечує існування України як суверенної держави і закликає до її збройного захоплення російськими військами", — ідеться у повідомленні.

На початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Дугін одним з перших публічно підтримав угруповання країни-агресора та виправдовував воєнні злочини проти України.

Ініційовані СБУ мовно-лінгвістичні експертизи підтвердили факти злочинної діяльності Дугіна.

Як у Телеграмі повідомляє Офіс генерального прокурора, із травня 2022 року пропагандист створював і поширював у забороненій в Україні соцмережі "Вконтакте" публікації, у яких закликав "освободить» всю Україну, а не тільки Херсон та Донбас, та разом з росією створити "Новое Государство, настоящую Империю, с миссией и Духом, православное Царство".

Крім того, підозрюваний поширював публікації із закликами знищити ворога – Україну та її жителів до останнього, завдавати ракетні удари по містах України, зокрема по центру Києва.

Слідчі СБУ повідомили Дугіну про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 2. ст. 442 (геноцид).

Оскільки зловмисник переховується від правосуддя на території Росії, СБУ проводить комплексні заходи для його притягнення до відповідальності за злочини проти України.