Польща підтвердила готовність проводити навчання українців на F-16

Читать на русском

Польща підтвердила готовність проводити навчання українців на F-16

Польща підтвердила готовність проводити навчання українців на F-16

Польща підтвердила готовність проводити тренування українських пілотів на винищувачах F-16.

Про це заявив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак, повідомляє прес-служба Міноборони Польщі.

"Польща готова навчати українських пілотів на літаках F-16. Така підготовка ще не розпочалася. Я пропонував, щоб така підготовка була включена до навчальної місії ЄС, яка проводиться у Польщі... Це приклад чудової співпраці між європейськими країнами для підтримки України", – сказав Блащак під час зустрічі міністрів оборони країн ЄС у Брюсселі.

Блащак зазначив, що Польща — це країна на східному фланзі НАТО, тому вона має певні зобов’язання, які випливають не лише з зобов’язання захищати повітряний простір Польщі, але й захищати, наприклад, повітряний простір країн Балтії. Тому держава відкрита до пропозицій.

Крім того, Блащак обговорив з міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом запуск хаба, який повинен обслуговувати танки Leopard, які вже є в Україні. За його словами, є певні виклики, але він упевнений, що їх подолають. Політики також говорили про розширення присутності німецьких Patriot у Польщі, з приводу чого Блащак також висловлює оптимізм.

Міністр оборони Польщі також провів розмову з єврокомісаром із внутрішньої торгівлі та послуг Тьєррі Бретоном. Вони говорили про виробництво боєприпасів на польських заводах.

"Нас запевнили, що процес буде запущений у дуже короткий час. Єврокомісія має відповідні кошти, які вона хоче направити на інвестиції в запуск та розвиток виробничих потужностей окремих заводів. А польська оборонна промисловість є одним із європейських лідерів у виробництві боєприпасів", — сказав Блащак.

Під час зустрічі міністрів оборони країн ЄС також відбулася зустріч із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, під час якої обговорювалися питання співробітництва ЄС – НАТО у зв’язку з поточною ситуацією з безпекою в Європі.