Росіяни навчилися виводити гроші на Захід в обхід SWIFT: розкрито масштабну схему

Читать на русском

Росіяни навчилися виводити гроші на Захід в обхід SWIFT: розкрито масштабну схему
Росіяни навчилися виводити гроші на Захід в обхід SWIFT: розкрито масштабну схему

Між Росією та країнами заходу продовжують текти грошові потоки, навіть незважаючи на санкції та втрату російськими банками доступу до міжнародної платіжної мережі SWIFT. Всі обмеження обходять за допомогою криптовалют-стейблкоїнів. Грошові перекази в готівці здійснюються анонімно та ніде не реєструються.

Об этом сообщает Руспрес

Такого висновку дійшли в російському відділенні Transparency International, пише CoinDesk . Розслідувачі виявили лише у столиці РФ Москві як мінімум вісім позабіржових брокерів. При цьому найактивніші з виявлених гаманці отримували та відправляли по 42-47 тис. доларів на місяць.

"Наприклад, ви можете купити стейблкоін Tether (USDT) за готівку в Москві, а потім продати його за готівку в Лондоні. Без реєстрації, без перевірки особи, без ліцензій", — йдеться у матеріалі. У своїх висновках Transparency заявила, що зосередила свою увагу на Великій Британії, оскільки ця країна "вже давно є улюбленим місцем для приховування російських грошей за кордоном".

Стейблкоїн – загальна назва криптовалют, обмінний курс яких намагаються стабілізувати. Наприклад, їх вартість може бути прив’язана до вартості звичайних валют або до біржових товарів.

Як працює схема

Московські брокери погоджуються здійснювати операції у сумах від 10 тис. доларів. Вони вважають за краще працювати з Tether (USDT), який є найбільшим за ринковою капіталізацією стейблкоіном (прив’язаний до долара США).

Тому перший крок потенційного клієнта – купівля USDT. Далі підшукується OTC (позабіржовий ринок), де запропонують придбати USDT за фунти стерлінгів. Transparency знайшла вісім брокерів, і розслідувачі вирішили прикинутися клієнтами.

В ході експерименту з’ясувалося, що брокери пропонують приблизно однакові умови: комісія від 1% до 3% і доставка готівки того ж дня до узгодженого місця в Лондоні.

Клієнтам необхідно надіслати фото будь-якої банкноти із серійним номером та показати кур’єру при зустрічі з контрагентом. "Іноді кур’єри також запитували опис одягу клієнта, але посвідчення особи не потрібно", – йдеться у матеріалі.

Источник: ФИБ