ДБР розслідує, як люди Галущенка під час вторгнення допомогли «приватівцям» заробити 300 мільйонів на автогазі

Державне бюро розслідувань розслідує обставини аукціону Міненерго по продажу скрапленого газу в квітні 2022 р. Слідчі підозрюють продаж палива по заниженій ціні фірмам, пов’язаним з групою «Приват». Що призвело до недоотримання «Укрнафтою» прибутку на суму 300 млн₴

Об этом сообщает Компромат


Про це стало відомо з низки судових ухвал в справі №62022000000000235 від 03.05.2022.


З них відомо, що 27 квітня на Товарній біржі УТБ «Контрактовий Дім УМВБ» було проведено додатковий аукціон (№100Д) з продажу скрапленого газу «Укрнафти». На торги було виставлено травневий ресурс загальним обсягом 14,1 тис тон (дві заявки на 8,1 тис т. та 6 тис т.).


За результатами торгів покупцями палива стали дві фірми – ТОВ «ТД Карпатинафтотрейд» та ТОВ «Трансоілгаз». В судовому реєстрі відмічені дві угоди, що того ж дня, 27 квітня, були укладені між «Укрнафтою», біржою та фірмами про продаж кожній із них по 3 тис т. скрапленого газу на загальну вартість 168,02 млн₴


Розрахунки показують, що ціна тони газу за результатами аукціону склала 28 004₴ Виробником продукції по цим двом угодам було вказане ПАТ «Укртатнафта».


Розслідується можливе заниження ціни продажу скрапленого газу.


З судових ухвал відомо, що після проведення згаданого аукціону №100Д Міненерго повідомило правоохоронців, що середня стартова ціна скрапленого газу в січні-квітні 2022 року на аукціонах знизилася з 27 312 рн/т до 19 651 грн/т. При цьому кінцева аукціонна ціна скрапленого газу у січні – квітні 2022 року зросла з 28 304 грн/т до 56 713 грн/т.


Крім того, «Українська енергобіржа» листом повідомила, що в цей же день, 27 квітня, на її майданчику «Укргазвидобування» продало скраплений газ по ціні від 54 000 до 55 600 тис₴ за тону. Тобто майже вдвічі дорожче від продажу газу на УМВБ.


Фото “Хвилі”



За розрахунками ДБР, через заниження ціни продажу, «Укрнафта» недоотримала 300 млн₴ прибутку. З цієї суми випливає, що на аукціоні №100Д 27 квітня було продано весь заявлений ресурс «Укрнафти» в 14 тисяч тон.


Також під час досудового розслідування слідчі отримали інформацію про те, що аукціон проводився формально з порушенням «Порядку організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 р. № 570.


Як стверджують в ДБР, УМВБ на момент торгів не мала відповідної ліцензії:


«Відповідно листа Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 24.05.2022, станом на 01.04.2022 та по 23.05.2022 УТБ «Контрактовий Дім УМВБ» не отримано ліцензії на провадження професійної діяльності на організованих товарних ринках, а саме діяльності з організації торгівлі продукцією на товарних біржах; діяльності з організації укладання деривативних контрактів на товарних біржах».



Слідчі вважають, що ТД «Карпатинафтотрейд» та «Трансоілгаз» належать до сфери впливу групи «Приват», найвідомішим бенефіціаром якої є Ігор Коломойський. Слідчі вказують, що частина палива потім була реалізована через «приватівські» АЗС по ринковим цінам.


Офіційно, справа №62022000000000235 розслідується за частиною 2 статті 364 про зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. В ухвалах сказано, що підозрюються службові особи «Укрнафти». Але під час розслідування ДБР за погодженням з Офісом генпрокурора звернулося до суду з проханням надати доступ до даних посадовців Міністерства енергетики, які вели перемовини, готували документи, приймали участь в ході аукціону 1N00Д та під час укладення та виконання договорів купівлі-продажу скрапленого газу «Укрнафти». Суд це клопотання задовольнив.


Видання «Хвиля» оприлюднило протоколи засідань аукціонного комітету. В них вказано, що головою аукціонного комітету був перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко. З оприлюднених документів відомо, що доповідачем про підготовку додаткового аукціону №100Д на УМВБ виступив заступник міністра енергетики Микола Колісник. Той самий, якого минулого літа керівництво Міненерго проштовхувало на керівництво ТОВ «Оператор ГТС України».



Колісник же, згідно оприлюднених документів, доповідав про результати аукціону №100Д, які аукціонний комітет і затвердив.


Вже 26 травня суд арештував можливі докази в цій справі, в тому числі, і скраплений газ «Укрнафти». В серпні компанія намагалася зняти арешт зі свого палива. На той момент ці компанії контролював менеджмент Ігоря Коломойського. Але 7 листопада держава передала «Укрнафту» та «Укртатнафту» в управління Міністерства оборони разом з низкою інших підприємств. І після цього Київський апеляційний суд відмовив «Укрнафті» в знятті арешту зі скрапленого палива.


ТОВ «Трансоілгаз» зареєстроване в липні 2021 року в селі Побережжя на Закарпатті. Директором та власником вказаний Назарій Волошенюк з Івано-Франківська.


ТОВ «ТД Карпатинафтотрейд» зареєстроване в 2015 році в Надвірній Івано-Франківської області. Власницею вказана лучанка Вікторія Самарчук.

Источник: Репортер РУ