Україна та рф не схвалили план МАГАТЕ щодо захисту ЗАЕС: причини

Picture

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Ні Україна, ні росія не погодилися дотримуватись пʼяти принципів, запропонованих очільником МАГАТЕ Рафаелем Гроссі щодо захисту окупованої росією Запорізької АЕС. Про це повідомляє Reuters.

Гроссі протягом кількох місяців намагався напрацювати угоду щодо зменшення ризику ядерної аварії внаслідок воєнних дій. П’ять принципів МАГАТЕ включали заборону нападу на або з АЕС, а також заборону розміщення на території станції важкого озброєння, такого як реактивні системи залпового вогню, артилерійські системи та боєприпаси, а також танки чи військовий персонал. Також глава МАГАТЕ закликав до того, щоб електростанція залишалася доступною та безпечною та щоб всі її основні системи були захищені від атак або диверсій.

Керівник ядерної служби ООН назвав ситуацію в Запоріжжі “надзвичайно крихкою та небезпечною” та додав, що військова діяльність триває в регіоні і цілком може суттєво посилитися найближчим часом. Хоча росія заявила, що зробить усе можливе, щоб захистити електростанцію, яку вона окупувала більше року, вона не взяла на себе чітких зобов’язань дотримуватися п’яти принципів Гроссі.

"Пропозиції пана Гроссі щодо забезпечення безпеки Запорізької АЕС узгоджуються з тими заходами, які ми вже тривалий час реалізуємо", – заявив посол росії в ООН Василь Небензя.

Посол України при ООН Сергій Кислиця заявив, що ці принципи потрібно доповнити вимогою повної демілітаризацією та деокупацією станції.

Як повідомляв BAGNET раніше, Франція і Україна закликали рф вийти із ЗАЕС. У декларації, оголошеній президентами обох країни, йдеться і про те, що Франція високо оцінює рішучість і мужність українського народу та ЗСУ і визнає їхній значний внесок у безпеку Європейського континенту та за його межами.

Зазначається, що Франція продовжуватиме надавати політичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно.

Підготував: Сергій Дага