Туреччина вимагатиме гарантій США для участі своїх банків у розрахунках за російське зерно,

bank,bankası,ziraat

Турецький державний Ziraat Bank може працювати у якості посередника для обробки платежів за експорт зерна з Росії, як пропонує ООН, однак для цього потрібні гарантії США.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на неназваного турецького високопосадовця.

Він наголосив, що у такому випадку США та ООН мають погоджувати кожну транзакцію. Якщо ж такої домовленості не буде досягнуто, Туреччина не залучатиме Ziraat Bank до участі у цій схемі.

"Ziraat Bank буде посередником у транзакціях з письмового схвалення та доручення Сполучених Штатів і ООН, як у прикладі JP Morgan. Цього не буде, якщо не буде письмового дозволу", – сказав чиновник.

Водночас він відмовився коментувати, чи зможе Ziraat брати участь у платежах за експорт російських добрив.

Минулого тижня міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Ziraat Bank може стати посередником у виплаті.

Представники урядів Росії, України та Туреччини мають зустрітися в Стамбулі в п’ятницю, щоб обговорити продовження "Чорноморської зернової ініціативи", заблокувати яку погрожує РФ.

Як повідомлялося, раніше США дозволили американськму банку JPMorgan Chase&Co оброблювати платежі для російського "Россєльхозбанку".

Однак міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров заявив, що це не влаштовує Росію і Москва вимагає знову підключити "Россєльхозбанк" до системи SWIFT у якості однієї з умов для продовження "зернової угоди". При цьому раніше цей банк не грав великої ролі в міжнародній торгівлі зерном, однак обслуговував російську оборонну промисловість.

Читайте також: Міноборони Туреччини анонсувало переговори щодо "зернової угоди" на 5 травня

17 квітня Росія вдруге заблокувала інспекції суден у межах "зернової ініціативи" у територіальних водах Туреччини. Пізніше Україна та Туреччина дійшли згоди щодо поновлення реєстрації та інспектування суден, що прибувають під завантаження українським збіжжям.

Раніше представники МЗС Росії заявили, що дію так званої "Чорноморської зернової ініціативи", термін дії якої спливав 18 березня, продовжено на 60 днів, хоча раніше її дія продовжувалася на 120 днів, а Україна та Туреччина пропонували продовжити дію угоди хоча б на рік.

За цей час Росія вимагає "прогресу щодо нормалізації сільгоспекспорту" – банківських транзакцій, логістики, страхування, розморожування фінансової діяльності та відновлення експорту аміакопроводом "Тольятті – Одеса".

Своєю чергою в українському уряді заявили, що укладені в рамках "Чорноморської зернової ініціативи" угоди передбачають продовження її дії на 120 днів, тому пропозиція Росії подовжити дію "зернового коридору" лише на 60 днів суперечить підписаним документам.