"Ощадбанк" передумав повертати фізичну ідентифікацію для переселенців у своїх відділеннях

ощадбанк

"Ощадбанк" за погодженням з Координаційним штабом із питань внутрішньо переміщених осіб відмовився від повернення з 1 вересня фізичної ідентифікації соціальних виплат та пенсій ВПО.

Як ідеться в повідомленні банку, оголошення "Ощадбанку" про повернення фізичної ідентифікації у відділеннях для ВПО та початок розсилки відповідних смс-повідомлень розкритикували правозахисники як дискримінаційне та складне у виконанні. Зокрема вони назвали несправедливими менші терміни ідентифікації для пенсіонерів без електронного посвідчення, адже його видача припинилася з початком війни, передає Інтерфакс-Україна.

Іншими важливими факторами проти повернення ідентифікації правозахисники назвали доступність та безпеку її проходження громадянами, які перебувають за кордоном чи на тимчасово окупованій території, зоні бойових дій.

"Для багатьох шлях у відділення банку дуже небезпечний і обтяжливий", – вважають фахівці.

Таким чином, на їхню думку, "через зазначені бар’єри значна частина переселенців не може вчасно пройти ідентифікацію і може втратити виплати, які часто є єдиним джерелом доходу".

Із метою запобігти подібним наслідкам на Координаційному штабі з питань ВПО під головуванням віцепрем’єр-міністерки Ірини Верещук було ухвалено рішення, що для виплат ВПО від ідентифікації зовсім відмовляться (оскільки термін виплат обмежений 6 місяцями), а для одержувачів пенсій термін для ідентифікації продовжать до кінця січня 2024 року.

Також "Ощадбанк" зобов’язаний припинити смс-розсилку переселенців про проходження фізидентифікації до 1 вересня.

Міністерство соціальної політики вже напрацьовує проєкт відповідних нормативних змін, які будуть ухвалені найближчим часом.