АМКУ створив нові Комісії по оскарженню тендерів: взяли чотирьох людей з необхідних десяти

Антимонопольний комітет повідомив про створення Комісій з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель . На дві комісії обрано чотирьох членів. Про це йдеться у розпорядженні АМКУ від 18 травня.

Створено дві комісії для розгляду тендерних скарг по три уповноважених у кожній (регламент роботи Комісій АМКУ). На шість посад поки що обрано чотирьох уповноважених, хоча згідно закону їх має бути десятеро:

Горносталь Ганна Володимирівна. До цього працювала у Департаменті з питань оскаржень рішень у сфері публічних закупівель АМКУ.

Романенко Інна Юріївна. Раніше працювала у Державній аудиторській службі та управлінні Державної податкової служби у Сумській області.

Бурзак Сергій Іванович. Точних даних про нього немає. У відкритих джерелах є дані про начальника відділення внутрішньої безпеки по органам центрального підпорядкування Окремого відділу внутрішньої безпеки (з м.д. ОКПП «Київ»).

Бєгалов Євгеній Павлович. У 2021 році проходив перевірку для прийняття на роботу в АМКУ, можливо працював у Департаменті з питань оскаржень під керівництвом Романа Коваля. До того був адвокатом, мав практику у Кропивницькому. Його батько Павло Бєгалов – підприємець з Кропивницького, має ряд компаній, пов’язаних з будівництвом та сільським господарством. В його власності знаходиться два будинки в Кропивницькому та квартиру в Києві, а також 24 земельні ділянки. Батько Бєгалова має спільне майном з адвокатом Андрієм Мягким, власником адвокатської контори у Кропивницькому та членом Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

Нагадаймо, створення Комісій з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель було ініційовано відповідним законом ще на початку 2021 року. Тоді ще спостерігався бум оскаржень. Та розгляд скарг здійснювали держуповноважені АМКУ, які також вели інші антимонопольні розслідування. Це було значним навантаженням, тому було прийнято зміни у законі по розвантаженню ДУ. Тепер для тендерних скарг створені ці комісії, у які прийняли нових людей.

Разом з тим, за цей час навантаження на орган оскарження впало. Оскільки було значно піднято плату за подання скарг. Також під час війни було запроваджено процедури закупівлі, які не передбачаються оскаржень в АМКУ.