Дипломування моряків спростили, але аудит IMO цього нововведення може призвести до "заборони на професію"



За офіційними даними, зараз понад 150 тисяч українських моряків працює на судах різних країн і компаній. Лише минулого року моряки наповнили бюджет країни на понад 4 млрд доларів. Це майже третина всіх валютних надходжень від експорту трудових ресурсів.

Об этом сообщает Компромат


Дипломування моряків – один із ключових викликів для морської держави. Адже від рівня освіти капітана величезного торговельного судна залежить не лише життя чималої кількості людей – членів екіпажу, а й загалом безпека на воді. Зараз Україна – одна із топових країн за професійним рівнем навчання морським спеціальностям. Згідно з звітом European Maritime Safety Agency (EMSA), українські моряки – другі за кількістю офіцерів на європейському ринку праці після Філіппін. Але цей високий статус може легко бути втраченим, особливо завдяки ухвалі уряду від 30 грудня 2022 р. №1499.


То що ж чекає на моряків найближчим часом, як уникнути всіх корупційних ризиків, і головне, хто стоїть за змінами насправді? На ці запитання спробували відповісти у новому розслідуванні журналісти.


Експерти, які взяли участь у розслідуванні, стверджують, що так зване «спрощення» процедури дипломування моряків, коли іспити прийматимуть люди, які бачили море на картинці або з берега, автоматично поставить під сумнів у міжнародному співтоваристві рівень знань самих моряків. Не кажучи вже про рівень корупції, на яку постійно скаржаться моряки.


Адже тепер капітаном судна можна стати, не проходячи шлях "знизу догори". Достатньо набрати 36 місяців стажу у найнижчій офіцерській позиції — і можна отримати диплом капітана. «Наша освіта та підготовка завжди високо котирувалася у морській спільноті. Але щоб стати капітаном, треба мати і знання, і навички, і досвід. Неможливо стати капітаном, якщо ти не виконував функції старшого помічника капітана», — зазначає капітан далекого плавання, член Асоціації морських капітанів Одеси Костянтин Благодаренко. До речі, він одним із перших в Україні отримав сертифікат IceNavigatorCertificate – Level 2 Nautical Institute (Морський інститут Великобританії (МІВ)), що дає йому право плавання в арктичних умовах.


На думку Костянтина та інших професіоналів, «нововведення», які з подачі морського відділення Мінінфраструктури під керівництвом заступника міністра Юрія Васькова ухвалив Кабмін, можуть потопити морську галузь країни. Адже щоп’ять років IMO (International Maritime Organization) проводить аудит відповідності українського законодавства вимогам Міжнародних морських конвенцій. Якщо буде встановлена невідповідність рівня підготовки моряків, то IMO може скасувати документи для всіх українських моряків без винятку. Перспективи втратити морську галузь цілком реальні. Адже останній аудит Україна проходила у 2018 році. Отже, аудитори IMO вже незабаром почнуть вивчати «нововведення» від Юрія Васькова, Володимира Работньова та компанії.


Більш детально — у відео:


Источник: ФИБ